Bugetul este instrumentul de planificare a cheltuielior si veniturilor firmei. Prin intermediul acestuia se poate estima daca se vor atinge sau nu rezultatele (profiturile) asteptate ,iar procesul de bugetare ajuta la prioritizarea cheltuielilor si constituirea planurilor de vanzari in functie de aceste rezultate.

Bugetul poate fi intocmit pe un an sau mai multi ani, lasand posibilitatea ajustarii acestuia daca abaterile fata de planul initial sunt semnificative si justificate.

Intocmirea bugetului este importanta intrucat iti ofera siguranta ca in masura in care se respecta planul de vanzari si cheltuieli, rezultatele vor fi cele programate.

Pentru asigurarea respectarii bugetului, de cele mai multe ori se creeaza un plan lunar de urmarire a veniturilor si cheltuielilor – Forecast.

Bugetul are in general forma tabelara in care se evidentiaza rezultatele generate  de chetuielile si veniturile  grupate in ordinea marimii si importantei pentru fiecare firma in parte..

Pentru ca procesul de bugetare sa fie eficient si justificat, este important  sa se compare periodic (lunar, trimestrial, semestrial, anual) veniturile si cheltuielile realizate cu cele estimate (bugetate) si sa se determine cauzele ce au dus la abateri fata de planul initial.

 

Commentarii

commentarii